Single Blog
single blog

DA LI JE PROHROM (NERĐAJUĆI ČELIK) ZAISTA NERĐAJUĆI?

Da, ako je hrom od nerđajućeg čelika (prohroma) pravilno rastvoren tokom proizvodnje. Da bi se čelik smatrao nerđajućim, mora postojati 11,5% ili više hroma. Hrom je ono što čini nerđajući čelik otporan na koroziju, jer na tačnom nivou stvara oksidni sloj. To je oksidni sloj koji zaustavlja nerđajući čelik (prohrom) da se ošteti od prvog izlaganja oksidacionim elementima, uključujući vodu, vazduh, kiseline i sl. Za razliku od aluminijumskih površina zaštitni sloj oksida na nerđajućem čeliku (prohromu) ne postaje dovoljno dubok da se vidi golim okom. Legure nerđajućeg čelika serije 300, koje se obično koriste za dekorativne prohromske ograde, imaju najmanje 18% hroma.

Ne, ako je vaša prohromska ograda napravljena u Radionici “Nikolić”. Ako se za vašu ogradu koristi prohrom koji ima sumnjivu leguru, onda spada u jednu od ove dve kategorije:

  1. 1. Bez tačnog procenta hroma (opet, najmanje 11,5%), nerđajući čelik ne može razviti oksidovani sloj koji treba da ukloni rđu. Rđa se formira kada sloj zaštitnog oksida nije formiran ili se ne može formirati na površini od nerđajućeg čelika (prohroma).
  2. li>
  3. 2. Pod pretpostavkom da nerđajući čelik sadrži najmanje 11,5% hroma, primarni vid rđe može se pojaviti kroz kontakt sa običnim čelikom. Za razliku od nerđajućeg čelika, običan čelik nema hrom potreban da spreči koroziju. Gvožđe od običnog čelika prelazi na nerđajuće, a zatim reaguje na vlagu u vazduhu kako bi izazvao rđu u roku od nekoliko dana. Postoje i drugi uticaji na životnu sredinu od nerđajućeg čelika koji mogu izazvati rđanje: nekoliko sastojaka od čelika za čišćenje od okolnih radova, proizvoda za odleđivanje, prljavštine i gume koji nisu očišćeni od nerđajućeg čelika i vode
  4. Ukoliko imate pitanja u vezi prohromskih dimnjaka i održavanja, kontaktirajte nas ovde