DA LI JE PROHROM (NERĐAJUĆI ČELIK) ZAISTA NERĐAJUĆI?

Da, ako je hrom od nerđajućeg čelika (prohroma) pravilno rastvoren tokom proizvodnje. Da bi se čelik smatrao nerđajućim, mora postojati 11,5% ili više hroma. Hrom je ono što čini nerđajući čelik otporan na koroziju, jer na tačnom nivou stvara oksidni sloj. To je oksidni sloj koji zaustavlja nerđajući čelik (prohrom) da se ošteti od prvog izlaganja oksidacionim elementima, uključujući vodu, vazduh, kiseline i sl. Za razliku od aluminijumskih površina zaštitni sloj oksida na nerđajućem čeliku (prohromu) ne postaje dovoljno dubok da se vidi golim okom. Legure nerđajućeg čelika serije 300, koje se obično koriste za dekorativne prohromske ograde, imaju najmanje 18% hroma.

DA LI RĐA TREBA DA VAS BRINE?

Ne, ako je vaša prohromska ograda napravljena u Radionici “Nikolić”. Ako se za vašu ogradu koristi prohrom koji ima sumnjivu leguru, onda spada u jednu od ove dve kategorije:


  • Bez tačnog procenta hroma (opet, najmanje 11,5%), nerđajući čelik ne može razviti oksidovani sloj koji treba da ukloni rđu. Rđa se formira kada sloj zaštitnog oksida nije formiran ili se ne može formirati na površini od nerđajućeg čelika (prohroma).

  • Pod pretpostavkom da nerđajući čelik sadrži najmanje 11,5% hroma, primarni vid rđe može se pojaviti kroz kontakt sa običnim čelikom. Za razliku od nerđajućeg čelika, običan čelik nema hrom potreban da spreči koroziju. Gvožđe od običnog čelika prelazi na nerđajuće, a zatim reaguje na vlagu u vazduhu kako bi izazvao rđu u roku od nekoliko dana. Postoje i drugi uticaji na životnu sredinu od nerđajućeg čelika koji mogu izazvati rđanje: nekoliko sastojaka od čelika za čišćenje od okolnih radova, proizvoda za odleđivanje, prljavštine i gume koji nisu očišćeni od nerđajućeg čelika i vode.

Kada se rđa jednom stvori, oksidni površinski sloj od nerđajućeg čelika izbija u režim zaštite ako je dozvoljeno da se osuši i ako nije stalno u uslovima visoke vlage. Rđa ne prolazi ispod površine kako bi izazvala oštećenja, ali negativno utiče na izgled prohromske ograde. Još jedan potencijal rđe na nerđajućem čeliku potiče od korišćenih metoda zavarivanja. Zavarivanje koje se koristi za zaštitu stavlja nerđajući čelik u rizik za rđu, jer ostavljaju supstancu bogatom gvožđem na čeliku ako se ne očisti abrazivnim ili hemijskim sredstvom. Ostaci od zavarivanje će se rđati, slično kao kada je nerđajući čelik izložen stalnom čeliku.

KAKO DA ZNAM DA JE PROHROM (NERĐAJUĆI ČELIK) ZAISTA NERĐAJUĆI?

Izbor proizvođača prohroma, koji razume osobine nerđajućeg čelika(prohroma), pridržava se preciznih procesa proizvodnje i pakovanja, poštarine, a posebno prilikom finalnog rukovanja i ugradnje proizvoda garancija su kvaliteta prohroma.

KAD SE RĐA JEDNOM POJAVI DA LI JE PREKASNO DA SE UKLONI?

Ako se pojavljuje rđe na površini ograde od prohroma(nerđajućeg čelika), postoje ispravni i pogrešni načini za njeno uklanjanje. Sledeće je ono što trebate i ono što ne bi trebalo uraditi kada je u pitanju čišćenje prohroma (nerđajućeg čelika).


  1. Pratite linije od poliranja na prohromu prilikom upotrebe abrazivnih sredstava za čišćenje.

  2. Dobro operite posle svakog čišćenja.

  3. Obrišite prohromske ograde suvom krpom da biste izbegli vodene žigove.

  4. NE koristite obične čelične strugalice ili noževe u uklanjanju teških naslaga prljavštine. Ovo može prouzrokovati rđavu mrlju. Koristite alate od drveta, plastike ili inoxa(prohroma).

  5. NE koristite hemijske sterilizatore, sredstva za izbeljivanje ili bilo koji rastvor koji sadrži hloride .

  6. Redovni program čišćenja i održavanja bi trebao biti deo dugoročne brige o ogradama od prohroma.

Spoljna rđa na prohromskim ogradama je bezopasna, ali može da uništi dizajn ograde.. Jedini način da se to izbegne jeste mudro odabrati proizvođača ograde od prohroma. Sa jednim partnerom poput Radionice “Nikolić” osiguraćete da vaša prohromska ograda neće doći u kontakt sa drugim čelikom. Partner koji ispravno očisti materijalno zavarivanje, koji zna kako da pakuje vaše prohromske ograde i transportuje ih bez problema.

ZBOG ČEGA SE RAZLIKUJEMO OD DRUGIH?

ZBOG ČEGA SE RAZLIKUJEMO OD DRUGIH? U Radionici “Nikolić” ne koristimo iste alate za brušenje i čišćenje prohroma, kao što radimo na drugim materijalima, kako bismo izbegli mogućnost rđe. Naše poslovanje, izrada, završna obrada metala, mašinska obrada i rad na čeličnim površinama se dešavaju pod jednim krovom od strane naših stručnjaka koji poznaju prohrom.

Pogledajte našu galeriju na sledećem linku: Galerija

Ukoliko imate pitanja u vezi prohromskih dimnjaka i održavanja, kontaktirajte nas ovde