Održavanje dimnjaka

Radionica "Nikolić" sa vama želi da podeli par bezbednosnih saveta o dimnjacima koji se tiču održavanja kao i dimenzija dimnjaka. Brojni su problemi zbog kojih dimnjak i ložište ne rade ispravno. Ponekad su oni banalni i lako se mogu otkloniti, ali u nekim slučajevima oni mogu biti veoma ozbiljni, a njihovo rešavanje prestavlja ozbiljnu intervenciju dimničara. Ovde ćemo nabrojati neke od problema koji se mogu javiti prilikom loženja kao i savete koji mogu pomoći u njihovom rešavanju.

Pročitaj Više

Čišćenje prohroma

Upravo ste izdvojili novac i ulepšali svoj dom novom prohromskom ogradom. Vaša kuća mami poglede prolaznika i uživate u tome. Medjutim kako očistiti vaše prohromske elemente u kući? Inox važi kao materijal lak za održavanje, što je i istina, ali postoji par pravila kojih moramo da se pridržavamo prilikom čišćenja elemenata od prohroma

Pročitaj Više

Istorija metala

Prvi put u istoriji, čovek je topio metal pre 5000 godina u vinčanskoj civilizaciji, na teritoriji današnje Srbije.Ovu tezu postavila je srpska arheološkinja Miljana Radivojević i uzdrmala čitav akademski svet. Praistorijski kovač sa prostora današnje Srbije, umeo je da pronađe i obradi metal, te napravi od njega sebi oruđa, posuđe, ukrase, nakit… Vinčanac je znao za tajnu pretvaranja zelene rude bakra u sjajni bakarni metal.

Pročitaj Više

DA LI JE PROHROM (NERĐAJUĆI ČELIK) ZAISTA NERĐAJUĆI?

Da, ako je hrom od nerđajućeg čelika (prohroma) pravilno rastvoren tokom proizvodnje. Da bi se čelik smatrao nerđajućim, mora postojati 11,5% ili više hroma. Hrom je ono što čini nerđajući čelik otporan na koroziju, jer na tačnom nivou stvara oksidni sloj. To je oksidni sloj koji zaustavlja nerđajući čelik (prohrom) da se ošteti od prvog izlaganja oksidacionim elementima, uključujući vodu, vazduh, kiseline i sl. Za razliku od aluminijumskih površina zaštitni sloj oksida na nerđajućem čeliku (prohromu) ne postaje dovoljno dubok da se vidi golim okom. Legure nerđajućeg čelika serije 300, koje se obično koriste za dekorativne prohromske ograde, imaju najmanje 18% hroma.

Pročitaj Više